Här är våra smultronställen i Västerås

Temat för Arkitekturdagarna 2024 är platsens själ. Mammas gata. Smultronställen. Oaser. Arkitektur är även vad som ryms mellan husen, i vinklar och vrår, hörn och ställen med stark anknytning för invånarna. Här listar några av stadens medarbetare sina egna favoritplatser i Västerås.

Här kan du läsa programmet för Arkitekturdagarna 2024

Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör

Västeråsfjärden, sommaren från en segelbåt och vintern från isen på långfärdsskridskor.

Det är så nära innerstadens intensitet och ändå så rofyllt och lugnt. Att kunna ge sig ut på favoritsysselsättningar i naturen på direkt gångavstånd från arbetsplatsen eller bostaden är en ynnest. Det är också väldigt lätt att reflektera över mitt jobb när jag är ute på fjärden och tittar in över Västerås fina stadssiluett. När det är säsong är jag där flera gånger i veckan. Annars går, cyklar eller joggar jag längs stranden och längtar ut.

Jag upptäckte platsen genom att följa folkströmmen ut på fjärden när jag var på besök i staden en solig vårvinterdag. Det var innan jag bosatte mig i Västerås.

Carl Arnö, stadsbyggnadsdirktör.

Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör.

Solen glittrar i Mälarens vatten en sommardag med fluffiga moln på den blå himlen. Foto: Susanne Löfvander.

Glittrande Mälaren en vacker sommardag.

Helene Öhrling, stadsdirektör

Promenadstråket längs Mälaren från Energikajen bort till Björnö.

Jag trivs vid vattnet oavsett årstid. Stråket speglar också stadens utveckling till att verkligen ha blivit en Mälarstad som är tillgänglig för alla. Det är också en bra motionsrunda. Jag är glad att så många västeråsare använder denna möjlighet. Själv använder jag promenadstråket ett par gånger i veckan.

Jag är född och uppvuxen i Västerås och bor i staden så jag har följt stadens utveckling till att bli en Mälarstad.

Helene Öhrling, stadsdirektör.

Helene Öhrling, stadsdirektör.

Promenadstig mellan träden i Notuddsparken. Foto: Pia Lindhe Rudolf.

Promenadstig i Notuddsparken.

Ingela Isaksson, stadsträdgårdsmästare

Ängsö slottspark och naturreservat.

Detta är min oas för att här kan jag njuta både av det vackra slottet och barockparken men också av naturreservatet med dess ädellövskogsmiljöer och vyer över Mälaren. Här kan jag både koppla av och ta hälsosamma promenader. Det får mig att må bra.

Smultronställen skapas när något bryter av mot omgivningen, samtidigt som det är anpassat till platsen. Vid Ängsö slott har Carl Hårleman planerat in en strikt formad barockpark väl inplacerat i landskapet. Slottet och parken är placerat för att ge utblickar mot Mälaren, som var dåtidens transportväg. Vattnet är livgivande och användes länge för transport av varor och människor, därför har städer och viktiga platser vuxit fram vid sjöar och vattendrag.

Ingela Isaksson, stadsträdgårdsmästare.

Ingela Isaksson, stadsträdgårdsmästare.

Engsö slott i bakgrunden mot en blå himmel och en grusgång i förgrunden. Foto: Torbjörn Vanberg.

Engsö slott.

Jennie Björklund, stadsbyggnadsantikvarie

Rocklunda- och Rönnbyskogarnas eljusspår.

Här har jag sprungit många och olika löppass med min bästa löpgrupp och även åkt skidor på vintern. Men även mina egna löpturer under tiden när jag bodde i Västerås – då sprang jag från Hammarby, genom Hammarby stadshage och sedan över Köpingsvägen ner mot Annedal och Stadshagen för att ta gångbron över järnvägen och Sjöhagsvägen ner mot Lögarängen och tillbaka hem. Fina och pampiga villor och mer eller mindre palats, men också funkispärlor och till och med arbetarbostäder och ”engelska radhus” på vägen, för att till sist landa nere vid Lögarängens paviljong och andra modernistiska pärlor.

För mig handlar dessa ställen mer om platser som ger mig glädje, inspiration och där jag kan njuta av livet. Löpargruppen har gett mig enorm lycka och gemenskap och det är fantastiskt att Västerås kan erbjuda ett sådant område som Rocklunda som levererar både skogslöpning, stiglöpning, springa på fotbollsplan och backträning.

Jennie Björklund, stadsbyggnadsantikvarie.

Jennie Björklund, stadsbyggnadsantikvarie.

Stallhagen är bland annat platsen där de stora industripamparna från tiden vid sekelskiftet 1900 förlade sina stora och påkostade villor. Flera av villorna har väldigt tidstypisk arkitektur – dels nationalromantik och jugend, dels pampiga 1920-tals klassiska villor. Den mer klassiska arkitekturen bryts också av med flera mycket välbevarade funkisvillor som tillkommit senare i området. Idag är många av dessa villor fortfarande välbevarade och intresse finns även från flera av de boende att bevara dess ursprungliga karaktär och underhålla dem med traditionella material och metoder – vilket också är en hållbar väg att gå.

Miljöerna med stora gårdar med mycket träd och buskar, samt breda vägar och öppna vyer – gör att det är lätt för motionären, eller promenadaren att ta sig fram och framför allt njuta av omgivningarna. Det är ett område som antingen leder dig in till stan, eller tar dig ner till vattnet. Ett mervärde för alla att Västerås kan stoltsera med detta område.

Brygga på Lögarängen i kvällssol.

Lögarängen i kvällssol.

Nora Kvassman, arkitekt

Karlsgatan – Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum.

Karlsgatan är storskalig, snudd på monumental, omgiven av historiskt viktiga byggnader ritade av Erik Hahr och Sven Ahlbom. Tidigare fanns Aseas/ABBs verkstäder och kontor här och kvarteret var slutet och inte tillgängligt för allmänheten. Nu finns Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum där det tidigare fanns verkstäder. Välkomnande öppna och tillgängliga rum fyllda med konst och historia. Gratis och med fina toaletter. Här kan familjen lugnt hänga en hel lördag utan att få tråkigt. Ett lite undangömt smultronställe som jag gärna tipsar om!

Med arkitektur kan vi skapa platser där människor och verksamheter vill vara, inbjudande öppna rum, utomhus och inomhus, som engagerar och aktiverar.
Vad som är viktigt för en plats kan variera från en till annan, beroende på ålder och intressen med mera. Det kan vara platsens historia och vad det finns att göra, kultur, idrott, mat och dryck och butiker. Är det en mötesplats för de man vill umgås med? Det kan handla om tillgänglighet till grönska eller vatten och upplevelsen av trygghet. Arkitekturen kan skapa arenor för möten mellan människor, stödja olika aktiviteter och förbättra tillgängligheten och närvaron av grönska och vatten i våra livsmiljöer.

Nora Kvassman, arkitekt.

Nora Kvassman, arkitekt.

Kvällsvy mot Karlsgatan 2 med upplysta fasader och skyltfönster.

Kvällsvy mot Karlsgatan 2.

Lenny Hallgren, direktör Kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen

Rocklunda och Rocklundaskogen.

Här finns otroligt mycket att se och göra. Som ett av norra Europas största sammanhängande idrotts- och friluftsområden kan man gå och titta på elitidrott, breddidrott och ungdomsidrott inom oerhört många olika sporter. Dessutom kan man utöva mycket sporter själv, både i lag och ensam. Att vi har hela Rocklundaskogen med massor av spår och hinderbanor precis intill är helt unikt. Det är ett mycket vackert område som är helt grönt på sommaren och vitt på vintern!

Jag är själv här en eller två gånger i veckan, antigen för att själv träna eller för att titta på någon idrott. Jag mår väldigt bra på den här platsen, just mångfalden och utbudet gör det helt fantastiskt. Jag kan också tipsa om Rocklundaskogen och Rönnbyspåret, det är mitt favoritlöpspår.

Jag är uppväxt i Uppsala så jag kom hit första gången för länge sedan för att spela bandy och tyckte redan då att det var en häftig plats, sedan jag blev västeråsare är det för mig en helt självklar plats att vara ofta på!

Lenny Hallgren, direktör Kultur- idrott och fritidsförvaltningen.

Lenny Hallgren, direktör Kultur- idrott och fritidsförvaltningen.

Skulptur med texten # ROCKLUNDA.

Tuva Nyberg, Ungdomsdialog

Kyrkbacken i Västerås.

Mitt smultronställe är gamla stan i Västerås. Som i en labyrint kan man orientera sig runt och upptäcka nytt varje gång man besöker platsen. Gamla byggnader och nutida butiker blir en perfekt blandning av arv och samtid. Ibland glömmer jag vad vi bevarat här i Västerås och tidvis försvinner platsen ur mitt huvud men jag hittar alltid tillbaka.

Det är en härlig miljö, en gemensam mötesplats. Att strosa runt bland husen är något jag främst njuter av på sommaren men även under dystrare årstider kan stadens färgglada kärna lysa upp.

Tuva Nyberg, ungdomsdialog.

Tuva Nyberg, ungdomsdialog.

Äldre byggnader i aftonsolen på Kyrkbacken i Västerås. Foto: Linda Israelsson.

Äldre byggnader på Kyrkbacken i Västerås.

Henric Nilsson, planarkitekt

Mountainbikespåret Lugnetslingan mellan Öster mälarstrand och Gäddeholm.

Mountainbikespåret Lugnetslingan mellan Öster mälarstrand och Gäddeholm är en av mina favoritplatser. Från det ögonblick då jag började utforska dessa stigar, kände jag mig omedelbart upplivad av den friska luften och den underbara naturen.

Det är främst under våren och sommaren som jag är här. Jag upptäckte platsen när jag flyttade till Västerås. Då cyklade jag runt för att upptäcka staden och dess naturområden.

Om Lugnetslingan för mountainbike

Henric Nilsson, arkitekt.

Henric Nilsson, arkitekt.

Mountainbikecyklist i skogen. Foto: Avig Kazanijan.

Mountainbikecyklist i skogen.